Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.09.2008 18:25 - История за две момичета
Автор: aredhal Категория: Други   
Прочетен: 1195 Коментари: 1 Гласове:
0



Когато бях девети клас и в държавата ни се вихреше най-голямата икономическа криза имах две съученички - Малина и Стела. В началото те бяха тихи и скромни момичета с високи оценки. Приятелството им се крепеше на една по детски чиста искреност, човек има само по един такъв приятел в живота, за когото да е готов да жертва всичко. Стела беше от доста бедно семейство имаше два чифта дрехи,които сменяше през ден. Пари за закуска от училищната лафка тя никога нямаше. Беше висока и доста кльощава брюнетка с хубава усмивка. Малина беше нейна противоположност - синеока с къдрави руси коси. В междучасията си обменяхме мисли и един път тя ни сподели, че никога не е била прегръщана от майка си, нито е чула някакви думи на одобрение от нейна страна. Малина беше казала , че се чувства , като чужда в своето семейство. Не беше събрала сили да пита майка си, защо е толкова студенокръвна към нея, а към малката и сестра показва силна обич.Първия срок отмина и нещата вървяха прилично. Имахме много сърцата класна г-жа Еленова и когато някой споделяше с нея, какво го притеснява тя винаги му помагаше, ако и беше във възможностите.

През втория срок ненадейно и двете ми съученички се разболяха и то за цели два месеца. Класната ни се беше разтревожила сериозно и всякак се опитваше да се свърже със семействата им, но не успяваше.

По неведом начин г-жа Еленова беше получила и за двете момичета удължения на болничните им, Започнаха да витаят слухове в нашия клас, че и двете никак не са болни. Едно от богатите синчета от съседен клас ни каза, че ги е видял да танцуват по бельо в някакво заведение. А те бяха само на по петнадесет години. Тази тревожна информация стигна и до класната, която тръгна на спасителен поход.

За това как е преминал разговора със семейството на Малина само можехме да гадаем, защото устните на г-жа Еленова се свиваха в болезнена гримаса и нещо я спираше да продължи.

За да открие къде е семейството на Стела, класната се беше обърнала към свой познат полицай, защото на “актуалния” и адрес живееше друго семейство. След едномесечно разследване се вдигнаха няколко от учителките ми да ходят заедно към някакъв адрес,където може би са се пренесли.

Да, откриха ги. А може би беше по-добре това да не се случва. Въпросното семейство са били изхвърлени от общинското жилище, което са обитавали,защото не били плащали наем от години. Нощували на различни места при познати и не толкова познати хора. Някъде там между безконечните премествания бащата не издържал и ги изоставил. И останали само тричките жени- Стела, нейната малка сестричка и майката. Класната ни сподели, че самата среща е била много подтискаща и Майката нито веднъж не е намерила сили да ги погледне в очите. Нейната теза е била, че детето и взема хонорари от модни ревюта и в никакъв случай не танцува гола в мъжки клуб, а още по-малко според нея било възможно детето и да не ходи на учебни занимания. Учителките съобразили, че вече е късно да спасяват тази заблудена и смачкана жена, но не било късно за Стела.

Тези хора, които са учители не само по диплома, а и по сърце знаят, че най-важен е личния пример. Двадесет и осем деца чакахме с тревожност, дали класната ни ще предприеме следващата стъпка. Тя не се поколеба и един ден ни подхвърли новината, че днес с още няколко човека ще отидат в този клуб, за да се опитат да говорят със съученичките ни. За голяма наша изненада на следващия ден тя ни съобщи, че са успяли да влезнат без проблем в заведението и са разговаряли с момичетата. Те се били държали много арогантно, което може би се дължало на алкохол и още нещо. Г-жа Еленова беше направила всичко възможно да промени пътят им и след като се увери, че няма сили за нищо повече се отказа. Поне ние мислехме така. Когато обаче завършвахме с изненада установихме, че Малина и Стела също завършват девети клас и то без да са идвали дори и един път през втория учебен срок.

Тогава не изразих мнение гласно отминах с мълчание, но сега анализирайки отново нещата си мисля, че това е бил единствения възможен начин класната ни да спи спокойно. Какво и е коствало , за да убеди всичките си колеги да пуснат двете момичета да завършат годината, само мога да предполагам.

Как продължава тази лоша приказка ще разкажа в някой друг пост.



Тагове:   момичета,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. blackfrost - Браво
24.09.2008 08:28
Пишеш много добре, ще ми бъде интересно да прочета още нещо...

Поздрави
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: aredhal
Категория: Други
Прочетен: 155378
Постинги: 50
Коментари: 281
Гласове: 4823
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930